T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi

Okulumuzun Tarihçesi

2002 - 2003 Eğitim – Öğretim yılında açılmış bir okuldur. Okulumuza açıldıktan sonra; 1938 – 1946 tarihleri arasında Celal Bayar Kabinesinde

Milli Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Ali Yücel'in adı verilmiştir. 


20-09-2019Hasan Ali Yücel

          Hasan Ali Yücel 17 Aralık 1897 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İstanbul üniversitesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Edebiyat öğretmenliği ve maarif müfettişliği yaptı. Fransız eğitim sistemini incelemek için Paris'e gönderildi. Döndüğünde Gazi   Eğitim Enstitüsü müdürlüğüne getirildi. 

          Milli Eğitim bakanlığı Orta Eğitim genel müdürlüğü görevinde bulundu. 1935 yılında İzmir'den Milletvekili olarak seçildi ve meclise girdi. Celal Bayar hükumetinde Milli Eğitim bakanı oldu. 

          Hasan Ali Yücel sonraki iki dönem de aynı görevini sürdürdü. Birinci eğitim şurasını topladı ve Ankara Fen ve Tıp Fakültesini, Balıkesir ve Edirne öğretmen okullarını eğitime açılmasını sağladı. Yüksek Mühendis okulunun İstanbul Teknik Üniversitesine   dönüşmesini sağladı. 

          Köy enstitülerini kurdu ve bilimi köylere kadar götürdü. Dünya klasiklerinin edebiyatımıza kazandırılmasını sağladı.

Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde yazılar yazdı. Şiirlerinde önce aruz sonra heceyi kullandı. Hasan Ali Yücel Türk eğitimine, kültürüne ve edebiyatına unutulmaz katkılar sağladı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.09.2019 - Güncelleme: 19.09.2022 13:56 - Görüntülenme: 2110
  Beğen | 3  kişi beğendi